Fűtés klímával

Fűtés klímával

A modern inverteres klímák jó hatásfokkal tudnak fűteni, a drágább készülékek akár -25, -30 0C-os külső hőmérséklet esetén is. A készülékek a hűtő folyamatot megfordítják, így a beltéri egység fog meleget szolgáltatni. Hazánkban, főleg városi környezetben a -15 -20 0C-ra optimalizált készülékek is alkalmasak fűtésre.

A klímával történő fűtésnek több előnye is van:

  • Olcsóbb, mint más elektromos fűtés.
  • lakóhelyiségenként szabályozható a hőmérséklet.
  • Kiépítése egyszerű, könnyen áthelyezhető, nem kell engedélyeztetni.
  • Megoldja a lakás hűtését, páramentesítését és légtisztítást is végez.

Van némi hátránya is, amely inkább csak a hálószobákban észlelhető, ilyen a ventilátor hangja és némi levegő mozgás, valamint nem alkalmazható például a fürdőszobákban, párás helyiségekben 

Fűtési üzemmódban a kültéri egység jegesedése természetes jelenség. A készülékek legtöbbje ezt automatikusan kezeli.

Néha, nagy havazásban az emberi beavatkozást nem lehet elkerülni, ekkor a kültéri egységre hullott hótól a készüléket meg kell tisztítani.

Fűtésre csak ismert gyártók márkáit szabad vásárolni, a prémium készülékeknél még a zajterhelés is kiegyenlített, szinte alig van különbség a nyári és téli üzemmód zajszintjében.

A fűtésre optimalizált készülékek rendelkeznek csepptálca fűtéssel, mely a kondenzvizet nem engedi lefagyni, valamint karter fűtéssel is. Ez utóbbi a kompresszor aljában lévő olajat melegíti. A kültéri egységekben nagyobb a hőcserélő mérete a jobb teljesítmény elérése érdekében.

Milyen költsége van a klímás fűtésnek?

A klímakészülék nem nagyfogyasztó (7-800 watt), amely kb. egy porszívó teljesítménye.

Fontos tudni, hogy az adattáblán olvasható számok a klíma hűtőteljesítményét mutatják. 2,5kW – 3,5kW – 5kW, ez nem az áramfelvétel, ez a készülék (EER) hűtőteljesítménye.

Fűtési üzemmódban a fogyasztás 900-1200 watt.

Egy középkategóriás fűtésre is optimalizált készülék átlag 4 SCOP-al (szezonális jóságfokkal) rendelkezik, így 1kWh áramból átlagosan 4kW hőmennyiséget tud előállítani.

Összehasonlításul egy hősugárzó vagy olajradiátor normál A1-es áron 37,56 forintért állít elő 1kW hőenergiát, míg egy középkategóriás, 4 SCOP-al rendelkező klímakészülék ugyan ezt A1 normál díjszabással 9,39 forintból, H tarifával 5,8 forintból tudja produkálni.

GEO és H tarifát az áramszolgáltatótól lehet kérni. 

A kettő közötti különbség, hogy amíg a GEO tarifás áram minden nap a rendelkezésünkre áll kétszer kétórás (08:00-10:00; 16:00-18:00) időszakon kívül, addig a H-tarifás csak ősztől tavaszig érhető el, viszont nincs napi üzemszünet, ami a fűtési üzemmódnál igen hasznos.    Igénylésének feltétele a minimum 3-as SCOP hatékonyságú klíma vagy hőszivattyú.

H tarifás fix bekötésű áramszolgáltatást is ingyen lehet igényelni, annyi amperig, amennyi az ingatlan nappali áramfelvételi lehetősége. Feltétele a megújuló energiaforrást hasznosító készülék, vagy a hőszivattyús berendezés. Mivel a lakossági split klímák is hőszivattyús szerkezetek, ezért ezek üzemeltetéséhez is lehet kérni.

Bővebben itt

Az ELMŰ-ÉMÁSZ ára (Ft/kWh) tarifája:Áramdíj (Ft.)
A1 kedvezményes árszabás36,24
A1 normál árszabás37,56
A2 árszabás csúcsidőszak42,49
A2 árszabás völgyidőszaka32,2
B árszabás 23,18
B GEO árszabás 24,34
H árszabás 23,18